środa, 6 kwietnia 2016

ZUPA BURACZKOWA NAJPYSZNIEJSZA


Zupa buraczkowa w moim wykonaniu to nie barszcz, botwina czy barszcz ukraiński, to zupa buraczkowa po prostu:) jest pyszna.

Potrzebujesz: 1 kg buraków, boczek i żeberko wędzone, włoszczyznę, przyprawy (sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, ocet), ziemniaki.

1) 1 kg buraków (podobnej wielkości) umyj, ugotuj w skórce do miękkości (ok.1.5 - 2 godziny) i ostudź a  następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej

2) Ugotuj wywar z:
wędzonego żeberka (lub kawałka innej wędzonki)
2 marchewek
1 pietruszki
kawałka selera
kawałka pora
dodaj 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego i 2 czubate łyżki majeranku
nie dodawaj na razie soli ponieważ może się okazać, że wędzonka jest wystarczająco słona.



3) Do ugotowanego ale jeszcze gotującego się wywaru włóż starte buraki. Jeśli wydaje Ci się, że zupa jest zbyt gęsta - możesz wlać trochę wody, która została po ugotowaniu buraków. Dolewaj ostrożnie, ponieważ na dnie może być trochę piasku jeśli buraki nie były dokładnie umyte.
Dolej ocet (ja daję ok. 1 łyżkę  na litr zupy). Posól jeśli trzeba i dodaj cukru (też jeśli trzeba). Czasami buraki są wystarczająco słodkie i nie ma potrzeby dosładzania. Posmakuj i ewentualnie dodaj jeszcze trochę octu lub soli lub cukru, nie ma tutaj dokładnych proporcji, musi smakować:)

Zupę podaj z ziemniakami z boczkiem wędzonym podsmażonym  z cebulą.

Jeżeli chcesz zrobić buraczki do obiadu np. na następny dzień, to ugotuj 1-2 buraki więcej i zrób tak
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz