niedziela, 20 marca 2016

RYBA DUSZONA Z WARZYWAMI


1/2 kg filetu z ryby (np dorsza)
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
1 mała cukinia
oliwa z oliwek

Warzywa obierz, marchew, seler i pietruszkę  zetrzyj na tarce jarzynowej (ręcznie, malakserem lub niezbyt drobno zblenduj). Z cukinii usuń nasiona (przekrój wzdłuż na pół i wyskrob łyżeczką) i też zetrzyj na tarce a por pokrój w talarki. Na dnie średniej wielkości garnka ułóż dość grubą warstwę
warzyw, na to połóż kawałki posolonej i lekko popieprzonej :) ryby i skrop delikatnie oliwą z oliwek. Na rybę wyłóż resztę warzyw i przykryj pokrywką. Gotuj na najmniejszym palniku ok 1 godziny.

Uwaga: jeśli użyjesz ryby świeżej lub wcześniej rozmrożonej to wlej do garnka ok 1/4 szklanki wody a jeśli ryba jest zamrożona to nie musisz dolewać wody.

Ryba duszona z warzywami dobrze smakuje z ryżem.
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie, czy to danie można przygotowac w wolnowarze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm... nie próbowałam. Myślę, że można ale w tym daniu nie sądzę, że warto. Wolnowar jest naczyniem do bezobsługowego gotowania (nie trzeba mieszać, przekładać na drugą stronę itp) a tę rybę robi się dokładnie tak ale w zwykłym garnku będzie szybciej.

    OdpowiedzUsuń