czwartek, 7 kwietnia 2016

RIZOTTO MOCNO GRZYBOWE






20 dkg ryżu do rizotto
4 dkg suszonych grzybów
cebula
2 łyżki masła
vegeta
sól

1) Grzyby namocz i ugotuj w osolonej wodzie.

2) Cebulę pokrój i dopraw vegetą.

3) Na łyżce masła podsmaż cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodaj do niej ugotowane, odsączone i pokrojone grzyby. Smaż mieszając od czasu do czasu, możesz podlać trochę wodą pozostałą z gotowania grzybów jeżeli uważasz, że trzeba.

4) Na drugiej patelni  podsmaż ryż na łyżce masła. Po 3-4 minutach zacznij dolewać małymi porcjami wodę, która pozostała po ugotowaniu grzybów. Mieszaj czekając aż ryż wchłonie cały płyn. Rób tak do czasu aż ryż będzie miękki (lub lekko al dente). Jeżeli skończy Ci się woda z grzybów a ryż nie będzie jeszcze dobry - dolewaj wodę.

5) Do gotowego ryżu dołóż podsmażoną cebulę z grzybami i dobrze wymieszaj. Jeżeli wg Ciebie danie jest zbyt suche dolej trochę wody i wymieszaj.

Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Ile trzeba gotować te grzyby? W dużej ilości wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowałam w małym garnku, ok 1.5l wody (z solą), ok godziny. Grzyby można sobie przygotować dzień wcześniej a resztę zrobić po przyjściu z pracy - będzie dużo szybciej. Warto:)

      Usuń