wtorek, 26 kwietnia 2016

"BIEDNY SOS"


"Biedny sos" to garmażeryjny sos z przecieru pomidorowego. Nadaje się do klopsów, pulpetów, makaronu, gołąbków i do czego jeszcze chcesz.

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
mały przecier pomidorowy (najmniejsza puszka)
1 kostka rosołowa
1-1.5 szklanki wody

W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i szybko mieszaj, żeby zrobić zasmażkę. Do zasmażki wlej 1 szklankę zimnej (to ważne) wody i szybko wymieszaj, żeby nie zrobiły się kluski. Dodaj kostkę rosołową i przecier pomidorowy. W trakcie gotowania sos będzie gęstniał. Jeśli, wg Ciebie, będzie zbyt gęsty - dolej jeszcze trochę wody.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz