sobota, 9 kwietnia 2016

KLUSKI ŚLĄSKIE


Do zrobienia tych klusek można wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie lub ugotować je do tego celu specjalnie (w osolonej wodzie).

1) Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę (lub rozgnieć ubijakiem do ziemniaków).

2) Uklep je w misce i podziel na krzyż.

3) Wyjmij 1 ćwiartkę a w wolne miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.

4) Zagnieć ręką aż wszystko się połączy i zrób kluski z dziurką.

5) Kluski wkładaj do gotującej się, osolonej wody. Będą dobre po ok. 2 minutach od wypłynięcia.
Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dodaję jeszcze jajko aby mieć pewność że się nie rozpadną w trakcie gotowania ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie daję jajka i jeszcze nigdy kluski mi się nie rozpadły ale pilnuję, żeby nie gotowały się za długo bo im dłużej w wodzie tym kluchy coooraz większe i coraz bardziej rozmięknięte.
      Pozdrawiam:)

      Usuń