sobota, 23 kwietnia 2016

PAVLOVA Z MALINAMI I BORÓWKAMI



BEZA:
3 białka
150g drobnego cukru
niepełna łyżeczka octu
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1) Na wysokich obrotach ubij białka ze szczyptą soli. Kiedy białka będą już prawie ubite dodawaj cukier małymi porcjami (po łyżeczce) czekając aż kolejna porcja cukru się rozpuści. Do ubitej masy (ciągle ubijając) dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną,
2) Z pomocą silikonowej łopatki uformuj kształt bezy tworząc "miskę" z wyższymi brzegami,
3) Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz w tej temperaturze przez 5 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne 120 minut, po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim bezę do ostygnięcia lekko uchylając drzwiczki

KREM:
śmietana 36%
śmietan-fix (opcjonalnie)
1opakowanie sera maskarpone
1 łyżka masy kajmakowej

Śmietanę ubij na wysokich obrotach (razem ze śmietan-fixem jeśli chcesz aby krem był bardziej sztywny). Do ubitej śmietany dodaj (ciągle ubijając) ser mascarpone i masę kajmakową. Kiedy składniki się połączą krem będzie gotowy.

Do środka wystudzonej bezy włóż krem i udekoruj owocami.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz