piątek, 18 marca 2016

ZUPA KREM Z ZIEMNIAKÓW


ziemniaki
włoszczyzna
wędzonka
śmietana
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

Podstawą tej zupy, jak wskazuje nazwa, są ziemniaki i musi ich być zdecydowanie więcej niż włoszczyzny.
Do garnka z wodą włóż wędzonkę (np. boczek wędzony), pokrojone w kostkę warzywa, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego. zalej wodą i gotuj ok 45 minut. Pod koniec gotowania wsyp 1 łyżkę majeranku. Po ugotowaniu wyjmij wędzonkę i liście laurowe (i ziele angielskie jak się uda wyłowić )
a zupę zmiksuj na krem blenderem. Być może trzeba będzie doprawić, jeżeli wędzonki nie było dużo to zupa może być za mało słona. Wędzonkę pokrój na małe kawałki i wrzuć do zupy. Dolej słodkiej śmietanki i wymieszaj. Jeżeli obawiasz się, że śmietana może się zważyć to wlej śmietanę do szklanki, dolewaj zupę po 1 łyżce i zamieszaj, tak zahartowanej śmietanie nic się już w zupie nie stanie.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz