środa, 9 marca 2016

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI


Sernik z brzoskwiniami nie jest trudny w przygotowaniu, ważne jest aby przestrzegać przepisu i nie modyfikować po swojemu (sprawdziłam - nie warto:)), można zmieniać dodatki w środku (np zamiast brzoskwiń włożyć namoczone wcześniej rodzynki).

SPÓD:
ok 25 dkg herbatników (maślane, czekoladowe, inne)
100g płynnego masła
Herbatniki zmiksuj blenderem lub rozgnieć wałkiem na miazgę, wlej płynne masło i wymieszaj. Dno blaszki, w której zamierzasz upiec sernik wypełnij masą z herbatników. Dobra do tego celu jest tortownica, prostokątna blacha też jest dobra ale sernik będzie niższy.

MASA SERNIKOWA:
5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
100g miękkiego masła
budyń waniliowy lub śmietankowy
1 wiaderko (1kg) twarogu sernikowego np. President (ten jest sprawdzony)
1 puszka brzoskwiń


Białka ubij na sztywną pianę i odstaw na bok.
Żółtka ucieraj mikserem dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy aż zrobi się biała masa, dodaj miękkie masło i ucieraj chwilkę a następnie wsyp budyń i miksuj aż masa będzie jednolita Zmniejsz obroty i dodaj stopniowo ser. Kiedy wszystkie składniki się połączą wyłącz mikser i przełóż do masy sernikowej ubite wcześniej białka, wymieszaj dokładnie łyżką. Na koniec włóż pokrojone brzoskwinie i wyłóż wszystko na przygotowany spód.

PIECZENIE SERNIKA:
Sernik włóż do piekarnika nagrzanego 160-170°C i piecz przez 1 godzinę. NIE OTWIERAJ piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki piekarnika (na 1cm np. wkładając drewnianą łyżkę). Dobrze jest upiec wieczorem i zostawić sernik w piekarniku do rana.

SKRÓT:
1)spód
2)piana z białek
3)żółtka+cukier+cukier waniliowy+masło+budyń+ser+piana z białek+dodatek (brzoskwinie)
Widzisz jak szybciutko:)
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz