NADZIENIE DO PIEROŻKÓW
40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
3/4 op. pędów bambusa w zalewie naturalnej (drobno pokrojone)
6 łyżeczek sosu sojowego
drobno (bardzo drobno) pokrojona mała cebula
4 łyżeczki oleju sezamowego
1-2 żółtka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Ważne jest aby cebula i pędy bambusa były drobno pokrojone.
CIASTO NA PIEROŻKI
0,5 kg mąki pszennej
wrzątek
szczypta soli
Do misy wsypać mąkę i sól, gorącą wodę dolewać powoli, tyle ile trzeba. Ciasto wyrabia robot kuchenny (hakiem).
Ugotowane pierożki zalewamy rosołem (może być bulion drobiowy z kostki), dokładamy resztkę pokrojonego bambusa i cebuli oraz pokrojoną i zblanszowaną (zanurzoną na chwilę we wrzątku) kapustę pekińską.
Nieugotowane pierogi, które zostaną można zamrozić.
Smacznego:)
Tego dania nie robię sama, robi zawsze moja druga połowa - dziękuję, bardzo to lubię :)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz