czwartek, 24 marca 2016
KRUCHE CIASTO KAKAOWE Z WIŚNIAMI
Kruche ciasto kakaowe z wiśniami zrobiłam modyfikując przepis na pleśniak - ciasto wyszło wyjątkowo kruche.
5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4szklanki + pół szklanki cukru
250g masła lub margaryny
4 łyżki kakao
wiśnie drylowane (np. z kompotu)
1. Białka ubij ze szczyptą soli. Kiedy będą mocno spienione, ale jeszcze nie ubite, dosyp powoli 3/4 szklanki cukru cały czas ubijając. Nie ubijaj białek na sztywno jak na bezę ale tak aby cukier był rozpuszczony a cała masa gęsta ale jeszcze płynna.
2) 5 żółtek + mąka pszenna i tortowa + proszek do pieczenia + pokrojony tłuszcz + kakao + 1/2 szklanki cukru włóż do miski i wyrób ciasto ręcznie (lub robotem używając haka).
3) Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
3/4 kakaowego ciasta pokrusz na blaszkę, wyłóż na nie dobrze odsączone wiśnie, zalej wszystko ubitymi białkami a na samym wierzchu pokrusz resztę ciasta.
Piecz ok 50 minut.
(Ciasto z wymienionych składników upiekłam w prostokątnej blaszce o wymiarach 24x39cm odejmując trochę na 2 tarteletki potrzebne do zdjęcia.)
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz