mąka
olej
ocet
cebula
cukier
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Zanim zaczniesz smażyć rybę przygotuj zalewę.
ZALEWA
Pokrojoną w piórka cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, najlepiej w garnku, posól aby wcześniej zmiękła. Dodaj 2 liście laurowe i 6 kulek ziela angielskiego. Gdy cebula zmięknie wlej ok 1 litra wody, 3 łyżki cukru, sól i ponownie zagotuj a następnie wlej 1 szklankę octu. Posmakuj aby sprawdzić czy jest odpowiednio słone, słodkie i kwaśne (ryba, która poleży w zalewie będzie dużo mniej kwaśna niż sama zalewa zaraz po ugotowaniu).
RYBA
Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, posyp solą, pieprzem i opanieruj w mące. Smaż na gorącym oleju z dwóch stron (uwaga: gorące i rozpryskuje na całą kuchnię). Wywietrz kuchnię :)
Gorącą rybę ułóż w naczyniu (najlepiej zamykanym) i zalej gorącą zalewą tak, aby zakryła całość przynajmniej na 1cm nad poziom ryby.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz