niedziela, 13 marca 2016
PLEŚNIAK
Pleśniak, lub też Skubaniec to ulubione ciasto w naszej rodzinie. Z pomocą robota planetarnego robi się praktycznie samo, z innym sprzętem też nie jest trudno.
5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej (nie musi być)
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka + pół szklanki cukru
250g masła lub margaryny
2 łyżki kakao
owoce: śliwki lub wiśnie lub truskawki (świeże bądź z kompotu) lub powidła śliwkowe
Do miski włóż 5 białek, ubijaj na wysokich obrotach ze szczyptą soli, kiedy białka będą już sztywne, nie przerywając ubijania, wsyp powoli 1 szklankę cukru (najlepiej po 1 łyżce). Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną. Ubite białka odstaw.
Jeśli będziesz korzystać z robota planetarnego to:
wszystkie składniki (3 szkl. mąki + 5 żółtek + 2 łyżeczki proszku do pieczenia + pół szklanki cukru + pokrojony tłuszcz) włóż do miski (+ hak do wyrabiania), włącz i zostaw na kilka minut, wszystko dokładnie się wyrobi a konsystencja ciasta będzie idealną kruszonką, taką, jakiej potrzebujemy. Ciasto podziel na 3 części, do 1 części wsyp 2 łyżki kakao i włącz robot jeszcze na chwilę, żeby się połączyło.
Jeśli nie będziesz korzystać z robota to:
wszystkie składniki zagnieć ręką. Podziel na 3 części, do 1 wsyp kakao i zagniataj dalej aby się połączyło. Następnie zawiń ciasto w folię i włóż na pół godziny do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto trzeba będzie zetrzeć na tarce lub urywać malutkie kawałki (jak kruszonka).
Ciasto wyłóż na blaszkę (duża prostokątna lub tortownica) wyłożoną papierem do pieczenia, układając po kolei: "jasne" ciasto, na to "ciemne" ciasto, na to owoce (lub powidła), na to ubite białka i na samą górę "białe" ciasto.
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w 180°C.
To ciasto zawsze się udaje, jest proste i szybkie a napisanie tego posta zabrało mi więcej czasu niż jego przygotowanie.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz