sobota, 20 lutego 2016

SZASZŁYK Z PIEKARNIKA BEZ PATYKÓW


 0,5 kg schabu bez kości
0,5 kg wędzonego boczku
2 cebule
sól, pieprz, tymianek

Pokrój schab i boczek na 1cm plastry a cebulę na trochę cieńsze.  Schab dopraw delikatnie solą i pieprzem.
W prostokątnej foremce do ciasta (u mnie ze szkła żaroodpornego) układaj kolejno schab, boczek, cebulę itd. Na koniec posyp z góry tymiankiem.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C
  na 15 min a następnie obniż temperaturę do 150`C i piecz przez 1,5-2 godziny. Być może pod koniec pieczenia trzeba będzie odlać nadmiar wody, która wydzieli się z mięsa (uwaga: gorące!) aby szaszłyk się piekł a nie gotował. Najlepiej smakuje z ryżem i surówką z kapusty z czosnkiem (przepis w następnym poście).
Smacznego:)

1 komentarz: