niedziela, 3 kwietnia 2016

ZUPA POMIDOROWA LEKKO ORIENTALNA



kawałek mięsa do nagotowania zupy (ok.30dkg)
włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, 1/3 selera, mały por)
sól, liść laurowy, ziele angielskie
ryż do rizotto (lub inny)
2 małe przeciery pomidorowe
kmin rzymski
curry
mleczko kokosowe

1) Do garnka wlej 3 litry wody, włóż mięso, pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy.    Gotuj ok. 1 godziny. 

2) Posól i wsyp ryż (bez woreczka). Gotuj następne pół godziny, zamieszaj od czasu do czasu.

3) Dołóż przeciery pomidorowe i dobrze wymieszaj.

W tym momencie masz klasyczną zupę pomidorową z ryżem. Jeśli lubisz dolej śmietanę.

Żeby zupa pomidorowa nabrała orientalnego (indyjskiego) smaku
wlej małą puszkę mleczka kokosowego, pół łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki curry i wymieszaj. Powstanie pyszna i zupełnie inna od tradycyjnej zupa pomidorowa.
Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz