BEZA:
6 białek
szczypta soli
300g drobnego cukru
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka octu winnego białego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1) Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2) Białka ubij ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera aż będą sztywne.
3) Cały czas ubijając na wysokich obrotach dodawaj powoli cukier i cukier trzcinowy (dokładaj łyżeczką czekając aż poprzednia porcja się rozpuści).
4) Wlej 1 łyżeczkę octu.
5) Wsyp czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej.
Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Jeśli tak nie jest to znaczy, że coś poszło nie tak np. białka
nie były dobrze oddzielone od żółtek (nawet odrobina żółtka wystarczy, żeby piana się nie ubiła) lub w naczyniu, w którym były ubijane znalazł się tłuszcz.
6) Przygotuj 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Na każdej wyrysuj (przy pomocy miski lub cyrkla) okrąg wielkości takiej jak duży ma być Twój tort np. o średnicy 25 cm.
7) Pianę z białek wyłóż na wyrysowane okręgi wyrównując powierzchnię z góry i włóż obydwie blaszki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kolejne 90 minut. Po upieczeniu pozostaw blaty bezowe w piekarniku do ostygnięcia.
Blaty możesz sobie upiec wcześniej i przełożyć kremem w dniu spożycia. Jest to przydatne kiedy przygotowań mnóstwo a czasu brakuje :)
KREM:
śmietana kremówka 30% lub 36%
1 op. serka mascarpone
2 łyżki masy kajmakowej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Ubij śmietanę, dodawaj po łyżce ser mascarpone, dalej ubijając dodaj masę kajmakową. Kiedy wszystkie składniki będą połączone wsyp łyżkę kawy i wymieszaj łyżką.
Krem włóż pomiędzy blaty bezowe.
Smacznego:)
a gdyby zrobić małe torciki, np. z 1/3 porcji - to ile piec?
OdpowiedzUsuńPierwsze 5 minut w temperaturze 170°C a następnie ok 60 minut w 140-150°C i oczywiście najlepiej zostawić w uchylonym piekarniku aż do wystygnięcia.
UsuńJeżeli lubisz bezy białe to temperatura może być jeszcze niższa np 120°C. Osobiście wolę przypieczone dlatego piekę w wyższej temperaturze.
Usuń