środa, 13 kwietnia 2016
KWAŚNICA
pół kg kiszonej kapusty
włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, kawałek pora i selera)
4 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
40 dkg boczku wędzonego
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
1) do większego garnka wlej 3 litry wody, włóż połowę boczku wędzonego, włoszczyznę, 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, 2 łyżki majeranku - gotuj 1 godzinę (pod przykryciem)
2) w drugim garnku ugotuj w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki
3) ugotowane ziemniaki przełóż do gotującej się zupy (bez wody, w której się gotowały), wciśnij też 2 ząbki czosnku oraz pokrojoną kiszoną kapustę (bez płukania - jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej kwaśna) - gotuj jeszcze przez pół godziny. W tym czasie ...
4) pokrój pozostałą część boczku wędzonego, podsmaż na patelni i przełóż do zupy
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz