niedziela, 24 kwietnia 2016

SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KRUSZONKĄ


Sernik jest naprawdę bardzo dobry:)

KRUCHE CIASTO NA SPÓD I KRUSZONKĘ:

3 szklanki mąki
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki kakao

 Wszystkie składniki zagnieć  razem lub wyrób robotem (hakiem). Podziel na 2 części.

MASA SERNIKOWA:

6 żółtek
200g drobnego cukru lub cukru pudru
150g miękkiego masła
1 kg twarogu (używam twarogu sernikowego President w wiaderku)
cukier waniliowy
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

1) Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę.
2) Stopniowo dodawaj masło.
3) Ciągle mieszając dodaj twaróg.
4) Dodaj mąkę ziemniaczaną.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C.
Dno blaszki (ok.40x30cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Połowę kruchego ciasta wyłóż na dno, wylej na to masę sernikową, na wierzch pokrusz resztę ciasta.
Piecz przez ok. 1 godzinę, nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto przez co najmniej pół godziny lekko uchylając drzwiczki (np. za pomocą drewnianej łyżki). Sernik potrzebuje trochę czasu, żeby ostygnąć i stężeć dlatego lepiej nie robić go na ostatnią chwilę.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz