niedziela, 24 kwietnia 2016
SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KRUSZONKĄ
Sernik jest naprawdę bardzo dobry:)
KRUCHE CIASTO NA SPÓD I KRUSZONKĘ:
3 szklanki mąki
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagnieć razem lub wyrób robotem (hakiem). Podziel na 2 części.
MASA SERNIKOWA:
6 żółtek
200g drobnego cukru lub cukru pudru
150g miękkiego masła
1 kg twarogu (używam twarogu sernikowego President w wiaderku)
cukier waniliowy
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1) Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę.
2) Stopniowo dodawaj masło.
3) Ciągle mieszając dodaj twaróg.
4) Dodaj mąkę ziemniaczaną.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C.
Dno blaszki (ok.40x30cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Połowę kruchego ciasta wyłóż na dno, wylej na to masę sernikową, na wierzch pokrusz resztę ciasta.
Piecz przez ok. 1 godzinę, nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto przez co najmniej pół godziny lekko uchylając drzwiczki (np. za pomocą drewnianej łyżki). Sernik potrzebuje trochę czasu, żeby ostygnąć i stężeć dlatego lepiej nie robić go na ostatnią chwilę.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz