poniedziałek, 22 lutego 2016

SAŁATKA Z KIEŁKÓW FASOLI MUNG

kiełki fasoli mung
ogórek
czerwona papryka
sok z cytryny
olej sezamowy
cukier
sól
orzechy arachidowe

Do miski włóż kiełki fasoli mung, pokrojonego w prostokąty ogórka i czerwoną paprykę. Skrop obficie sokiem z cytryny i delikatnie olejem sezamowym, dopraw do smaku solą i cukrem. Na koniec posyp drobno pokrojonymi  orzechami arachidowymi.

KIEŁKI
Na dno dużego słoika wsyp nasiona (w tym przepisie fasoli mung ale z wszystkimi innymi robię tak samo) tyle, aby zakryły dno jedną warstwą. Zalej letnią wodą na kilka godzin. Następnie dokładnie odlej całą wodę a słoik zakryj gazą (najwygodniej jedną warstwą) i ustaw w misce tak aby nadmiar wody mógł spływać. 2 razy dziennie podlewaj w ten sposób, że zalewasz kiełki w słoiku letnią wodą, zamieszasz i wylewasz wodę przez gazę. Kiełki rosną kilka dni, są gotowe kiedy zauważysz, że wypuszczają listki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz